tisdag 13 november 2012

Var sak har sin plats

Jag har svårt att hålla reda på vissa saker, speciellt sådana som är jätte lätt att tappa bort. Jag vet inte hur många gånger jag har slarvat bort min nycklar, lagt mobilen någonstans och sedan letat i evigheter eller råkat gömma plånboken på ett jätte bra gömställe som till och med jag har svårt att hitta. Så därför måste jag försöka att alltid lägga saker och ting på samma plats.

Till exempel har jag en korg (som egentligen är för pennor) som står på hallmöbeln för nycklar och annat sådan småplock och plånboken ska ha sin plats på bordet emot ena kanten egentligen, men oftast hamnar båda dessa saker på andra ställen. Oftast ligger dom kvar i väskan eller jackfickan, vilket gör att när jag tar det andra som den inte ligger i glömmer jag det mesta hemma. Så jag försöker att vara noga med att lägga dessa saker på rätt plats så att när jag ska gå någonstans så hamnar det i vad jag nu har med mig då.

Jag också problemet med att hitta saker i skåpen om det inte står som det brukar. Jag har fått ändra om i alla skåpen för att det ska underlätta för mig. Jag måste ha muggarna och glasen på ett visst sätt och alla min teamuggar står i ett separat skåp för att inte blandas ihop med kaffemuggar och andra muggar. Eftersom det oftast bara är jag som dricker tea ur dessa muggar, så är det i princip min muggar. Därför är det extra noga att dom står som dom ska och att dom inte blandas med några andra muggar. Mina tea muggar är endast till för tea.

Sedan är det såklart så att det mesta med maten har speciella platser både i skåpen, kylskåpet och frysen. Allt för att underlätta för mig. Eftersom jag äter vegetarisk mat måste detta har ett separat fack i frysen, allt kött ligger i en och sedan alla grönsaker i en. Sedan är allt annat lite uppdelat. Dessutom har jag laktosfria produkter och dessa har såklart en egen plats i kylskåpet också, allt för att jag ska hitta mina saker så snabbt som möjligt.

Det mesta i lägenheten har jag fixat och donat med, för är saker inte i sin ordning så har jag det jobbigt. Då får jag leta och det tar extra tid och energi, vilket kan vara extremt jobbigt. Än så länge så har inte allt fått sin plats och vissa ställen är riktigt röriga, jag vill fixa det men orkar inte riktigt. Fast för att min vardag ska fungera måste jag har ordning, så allt tar din egen tid och allt kommer inom sin tid få en egen plats.

Så för att underlätta vardagen och simpla saker i vardagen måste en person med ADD, i alla fall jag. Ha ordning på mina saker och ha varje sak på sin plats. Det mesta måste vara i ordning och får inte stå en millimeter fel utan att allt känns fel. Så ibland kan det vara riktigt jobbigt att ha en bokstavssjukdom, men ibland så kan det vara positivt eftersom man håller reda på sina saker utan att man behöver anstränga sig. Dock tappar man lätt bort saker också, vilket är frustrerande.

1 kommentar:

 1. Jag lever med svår ADHD dagligen.
  Har en son på 5år och är gravid med mitt andra barn i vecka 28. Tyvärr kan jag ju inte äta min medicin under graviditeten men jag LÄNGTAR tills bebis är ute och jag har slutat amma för jag klarar det verkligen inte. Jag är inte mig själv. Men det jag iaf skulle säga är att vi har samma tänk. Jag MÅSTE ha mina saker på rätt plats för att få det att gå ihop i huvudet. Finns de inte där (sambo eller barns fel) blir det kaos. Total katastrof.
  Men min fästman har nu insätt efter 2års förhållande att sakerna måste vara RÄTT.
  Har inte läst så mycket om ADD men känns som om det är samma diagnos som den jag lever med.
  Hoppas att du hittar "ditt sätt"
  Plus de inlägget du skrev om panikattacker och du var orolig om Zoe skulle märka av dem. Mina kommer oftast när Melvin inte är hemma (dagis) eller sover så han har inte sätt mig så ofta vara ledsen eller paniksklagen. Men då säger jag bara att jag gråter för att jag är så lycklig och stolt över att ha en sådan son som honom.

  Du kommer klara detta.
  MVH Alexandra

  SvaraRadera